Kelly en Sandra zijn beiden ontwikkelcoach bij het Stadsleerbedrijf. Dat betekent dat zij de HBO-stagiaires begeleiden die de deelnemers van het Stadsleerbedrijf coachen. Kelly is daarnaast ook coördinator van het Stadsleerbedrijf.
Ontwikkelcoaches bestaan nog niet vanaf het begin van het Stadsleerbedrijf, zo vertelt Kelly: “We zijn vorig jaar heel klein begonnen met het Stadsleerbedrijf. Toen waren er nog geen dertig deelnemers. Nu hebben we meer dan 250 deelnemers. Het Stadsleerbedrijf is helemaal gericht op groei; van onszelf, collega’s, stagiaires, deelnemende organisaties en deelnemers. Dus toen we merkten dat het lastiger werd om de deelnemers voldoende coaching aan te bieden vanuit de aanmeldende instanties, zagen we een kans. We besloten HBO-stagiaires aan te nemen om de deelnemers van dichtbij te gaan te coachen. Zo hebben de stagiaires een mooie en leerzame stage en de deelnemers voldoende nabijheid.” Sandra legt uit: “En ik als ontwikkelcoach ben aangenomen om die HBO-coaches te begeleiden. Ik vang de stagiaires op, leer ze om te coachen en ik help ze bij contact met organisaties. Wat ik heel leuk vind, is dat ze allemaal hun eigen proces doorlopen. Het geeft me voldoening om ze daarin te zien groeien. Daarnaast zijn de stagiaires voor ons een klankbord: een hoop belangrijke informatie komt van de stagiaires af. Ze geven ons feedback over wat wel en wat niet werkt. Dan denk je: oh ja, daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Dat vind ik een heel mooie wisselwerking. Zo wordt het Stadsleerbedrijf steeds beter voor de deelnemers en de deelnemende organisaties.”
Deelnemers komen op verschillende manieren bij het Stadsleerbedrijf binnen. Kelly legt uit: “We hebben hier iedere dinsdag tussen 15.00 en 17.00 uur een inloopcafé. Daarbuiten maken we nog afspraken met mogelijke deelnemers die zich aanmelden via bijvoorbeeld de website. We doen dan een intake waarbij we vragen wat de deelnemer leuk vindt, waar diegene goed in is en wat hij of zij nog wil leren. Zo proberen we de match tussen deelnemer en plek zo goed mogelijk te maken.” Sandra vult aan: “Vervolgens laten we de deelnemer kennismaken met de organisatie, gaan we samen naar de plek toe en proberen we hem of haar meteen aan een HBO-coach te koppelen. Dan gaat de deelnemer eerst twee weken proefdraaien. Bevalt het van beide kanten? Dan wordt er een contract ondertekend, een coachingsplan gemaakt en begint het Stadsleerbedrijf-traject.”
Coaching is een belangrijk onderdeel van het Stadsleerbedrijf. Sandra vertelt daarover: “Het Stadsleerbedrijf is echt meer dan vrijwilligerswerk. De meeste mensen hebben een reden dat ze in de bijstand zitten. Ze hebben vaak iemand nodig die naast hen gaat staan. Iemand die ze vraagt waar ze aan het eind van de streep willen staan en wat ze nodig hebben om de volgende stappen te zetten. En dat vraagt wel een stukje coaching.” Kelly beaamt: “De vraag van wat vind je leuk; waar ben je goed in, die vraag hebben ze soms al jaren niet te horen gekregen. Dus ze weten ook het antwoord helemaal niet. Het is een heel traject dat je met ze aangaat.”
Kelly vervolgt: “We merken dat onze aanpak effectief is. Je moet denk ik niet onderschatten hoeveel negatieve ervaringen mensen al meegemaakt kunnen hebben. De maatschappij gaat super snel, er worden steeds meer eisen gesteld: je moet altijd bereikbaar zijn, op een bepaald tempo. Er is een groep mensen in de maatschappij waarbij dat gewoon niet lukt. Hoe hard ze het ook willen, hoe hard ze het proberen en hoe lang ze het ook al proberen, ze kunnen het gewoon niet bijhouden. En ik vind het super dat er nou iets gedaan kan worden om ze wel gewoon een plek te geven en mee te laten doen. Het is goed om te zien dat veel organisaties in Helmond met zoveel betrokkenheid meewerken aan het Stadsleerbedrijf. Daar heb ik echt waardering voor, want als we hen er niet bij betrokken kunnen krijgen, dan zou het Stadsleerbedrijf niet bestaan. Je doet het met z’n allen; we bouwen samen aan het Stadsleerbedrijf. Het is bijzonder dat dat hier kan. En als je dan van deelnemers en organisaties te horen krijgt dat ze het zo naar hun zin hebben, dan vind ik dat echt gaaf.”