“Iedereen die in Helmond woont, moet mee kunnen doen in onze samenleving”, zegt wethouder De Vries. “Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Al die mensen die ik vandaag een certificaat heb overhandigd, hebben een eerste stap gezet en zijn aan de slag gegaan bij het Stadsleerbedrijf. Ze zijn daar stuk voor stuk heel trots op. En ik ook! Ze doen mee, ontmoeten anderen en worden gewaardeerd. Dat is zó belangrijk! En het mooiste is: na de eerste stap volgen er meer. Een deel van de mensen gaat een opleiding volgen, een ander deel gaat opnieuw vrijwilligerswerk doen. En er is zelfs een paar deelnemers die betaald werk hebben gevonden. Zo draagt het Stadsleerbedrijf bij aan de sociale stad die Helmond wil zijn.”

king certificaat aan Abdulrahman Alia door wethouder Eric de Vries.jpg Uitreiking van het certificaat aan Abdulrahman Alia door wethouder Eric de Vries

Leren, ontwikkelen en ontmoeten

Stadsleerbedrijf biedt kansen en leerplekken voor inwoners van Helmond die niet zelfstandig betaald werk of vrijwilligerswerk kunnen doen. Wekelijks zijn er gemiddeld 80 deelnemers actief in de wijk, het Klussenteam Buiten of bij Zorg- en Gemaksdiensten.

Voor deelnemers die zich aanmelden bij het Stadsleerbedrijf wordt gezocht naar een passende leerplek.

Op de leerplek ontwikkelen deelnemers zich doormiddel van meedoen, leren en ontmoeten. Dit doen zij niet alleen: coaches van het Stadsleerbedrijf kijken samen met de deelnemers welke stappen zij willen zetten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en coachen hen daarin.  

Daarnaast kunnen deelnemers meedoen aan taallessen of kan de coach helpen bij het oefenen van de taal. Op deze manier krijgen zij de Nederlandse taal nog beter onder de knie. De deelnemers ontvangen na een succesvol leertraject een certificaat tijdens de certificaatuitreiking van het Stadsleerbedrijf.

Welke activiteiten biedt het Stadsleerbedrijf?

Bij de leerplekken van het Stadsleerbedrijf worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd, zoals:

·         Helpen bij een woonzorgcentrum

·         Meehelpen bij diverse activiteiten in Wijkhuizen

·         Onderhoud van tuinen bij hulpbehoevende inwoners van Helmond

·         Maatje zijn voor iemand die eenzaam is of zelf geen boodschappen kan doen

·         Strijken van wasgoed voor mensen die dit zelf niet meer kunnen

·         Meehelpen op een school als overblijfkracht, klassen assistent of conciërge

Het Stadsleerbedrijf is een samenwerking van onder andere de gemeente Helmond, LEVgroep, Senzer, UWV, GGZ, SMO en vele andere organisaties in Helmond.  

Meer informatie

Iedereen die benieuwd is of het Stadsleerbedrijf iets voor hem of haar of voor een maatschappelijke instelling of vereniging kan betekenen, kan iedere donderdag tussen 10.00-11.30 uur terecht bij het inloopcafé van het Stadsleerbedrijf bij de LEVgroep. Meer informatie: www.stadsleerbedrijfhelmond.nl.