De eerste stap

Semhar is 6 jaar geleden vanuit Eritrea als vluchteling naar Nederland gekomen. Ze is alleenstaande moeder van 2 jonge kinderen van 5 en 6 jaar. Semhar heeft nog nooit gewerkt, in Eritrea heeft ze een opleiding gevolgd vergelijkbaar met middelbaar algemeen vormend onderwijs.

Semhar is een jaar geleden bij het Stadsleerbedrijf aangemeld. Ze is dan nog erg onzeker, praat bijna geen Nederlands en heeft nog veel persoonlijke problemen. Toch wil ze graag een stapje gaan zetten, iets buiten de deur gaan doen om haar Nederlands te verbeteren en uiteindelijk een keer in Nederland een baan te kunnen gaan zoeken. Ze droomt van een baan in de keuken van een restaurant. Ze zou nu het liefst iets doen wat aansluit bij haar passie, koken. We moesten iets zoeken waar zij lopend naar toe zou kunnen gaan want ze had geen fiets en ook geen geld om een fiets te kopen.

Thuis bij Mientje

Het Stadsleerbedrijf heeft goede contacten met Thuis bij Mientje, een dagbesteding voor dementerende ouderen. Na een kennismakingsgesprek met de eigenaresse Christel waren zij beiden enthousiast. Semhar zou daar in de keuken kunnen werken waar iedere ochtend een warme maaltijd wordt bereid voor de cliënten. Semhar wilde het graag gaan proberen, het was ruim een half uur lopen naar haar werk maar dat had ze er wel voor over. In oktober 2021 is Semhar gestart, de gure herfstdagen braken aan als het regende haalde Christel Semhar thuis op. Al snel was het Sinterklaastijd, op 5 december ging de bel bij Semhar thuis, er stond een zak met kadootjes aan de deur, wie had er aan de deur geklopt? Het bleek Christel te zijn! Er zat allemaal speelgoed in voor de kinderen en tot grote verrassing van Semhar mocht zij voor haar zelf een fiets uit zoeken bij de fietsenzaak tegenover Thuis bij Mientje! Ze koos een mooie roze fiets uit waar ze veel plezier van heeft. Alleen als het heeft gesneeuwd durft Semhar nog niet te fietsen, dan haalt Christel haar op.

 Semhar - Thuis bij Mientje.jpg

De volgende stap

Semhar werkt nu een jaar met veel plezier bij Thuis bij Mientje op dinsdag en donderdag. Ze praat veel beter Nederlands maar wat veel belangrijker is, ze durft ook beter Nederlands te praten en ze is enorm gegroeid, toont veel meer initiatief en staat vol zelfvertrouwen in de keuken bij Thuis bij Mientje. Soms eet ze een hapje mee en wat ook leuk is, ze weet nu echt wat Hollandse pot is en ze vindt het nog lekker ook!

Bij het laatste evaluatiegesprek bij Thuis bij Mientje vroeg ze of we een afspraak konden maken om te praten over betaald werk. Semhar wil ondanks dat het voor haar nog altijd niet makkelijk is, een betaalde baan gaan zoeken in de keuken van een restaurant.

Semhar is klaar voor een volgende stap maar eerst wil ze nog leren hoe ze werk moet zoeken in Nederland en hoe ze een CV maakt, de KIX training van het Stadsleerbedrijf kan haar hierbij helpen. Ze gaat in februari de K!X training volgen om tools te krijgen voor het zoeken naar betaalde baan.